Festival izvorne hrane, piće, delicija, suvenira i folklora – Gastro stol 2016.

Grad Biograd na Moru, Turistička zajednica Grada Biograda na Moru te sekcija ugostitelja Biograd tradicionalno, već 11. godinu zaredom organiziraju Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora objedinjenog pod nazivom GASTRO STOL 2016.

 

Festival se održava od 03. do 05. lipnja 2016. godine (petak, subota i nedjelja) u gradu Biogradu na Moru na rivi na Obali kralja Petra Krešimira IV.

 

Na najdužem stolu u Hrvatskoj želimo predstaviti autohtone hrvatske proizvode, proizvode vrijednih ruku. Želimo dati priliku proizvođačima koji svoje kvalitetne domaće proizvode žele prezentirati širem tržištu. Svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi, nasljeđe iz davnih vremena koje trebamo održavati, čuvati i razvijati.

 

Posebnost ovogodišnje manifestacije je u modernizaciji samog koncepta i vizualnog identiteta Festivala. Organizirali smo tri dana vrhunske zabave gdje će biti za svakoga ponešto pa će tako tijekom tri dana trajanja Gastro stola nastupati klapa Rišpet, Kočani orkestar, Magic 70, Zaratino band, klapa Bunari, Tovareća mužika te mnogi drugi. Posljednji dan manifestacije rezervirali smo za folklorne skupine i mažoretkinje te limenu glazbu koji će osim defilea rivom imati i nastup na pozornici.

 

Vrhunac manifestacije je gala večera koja će se u petak održati na novoobnovljenom mulu u centru rive gdje će jedni od ponajboljih MasterChefova Hrvatske, ali i šire, gospodin Veljko Barbieri i gospodin David Skoko pripremati specijalitete od tune. Za potrebe ovog događanja na mulu osigurali smo šator u kojem će na crvenom tepihu biti 18ak stolova sa po 10 sjedalica, sve uređeno u svečanom ruhu, a Chefovi Barbieri i Skoko će imati na raspolaganju kompletno uređenu kuhinju na kraju šatora.

 

Također bitno je napomenuti da u gradu Biogradu na Moru se organizira redovan susret ministara Hrvatske i Slovenije, Ministar turizma RH gosp. Anton Kliman i Ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije gosp. Zdravko Počivalšek koji će otvoriti turističku sezonu i Gastro stol 2016.

 

Gastro stol je uvod u punu turističku sezonu i ove godine očekujemo rekordan broj kako izlagača tako i posjetitelja (inače, Gastro stol svake godine posjeti više od 25.000 ljudi iz zemlje i inozemstva). Kao izlagači tradicionalno nam se pridružuju i izlagači iz nekoliko europskih zemalja (Češka, Italija, Mađarska, Slovenija, Makedonija te Bosna i Hercegovina). Isto tako imamo podršku svih medijskih kuća, a svoju potporu nam je dalo i Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo poljoprivrede te Turistička zajednica Zadarske županije.

 

Važno je istaknuti da će ovaj Festival po svojim dimenzijama biti iznimno značajna manifestacija koja će okupiti cijelu Hrvatsku, stvoriti simbiozu kontinentalne i priobalne turističke ponude te pokazati da Hrvatska raspolaže velikim turističkim resursima.