“Feniks” program za pošumljavanje Dalmacije

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 8, 2017 |

Dogodine u ožujku trebala bi započeti dvodnevna akicija pošumljavanja opožarenog područja u Dlamaciji , koju zajedno s partnerima, Hrvatskom Gorskom službom spašavnja  i Srednjom školom Braća Radić iz Kaštela  provodi  splitska  Udruga B4. Novac u visini od milijuna i 13 tisuća kuna za tu namjenu osiguran je upotpunosti iz Europskog socijalnog fonda  Operativni program i učinkoviti ljudski potencijal za razdoblje od 2014-2020.

 

Hrvatskoj se dogodila nacionalna tragedija, izgubljeno je nacionalno bogatstvo. Izgorjele su kapitalne planine jedan od najvriejdnijih prirodnih resursa koje smo imali . Kaže to pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, osvrčići se na ovoljetne požare koji su opustošii Dalmaciju.

 

Biljni svijet možda će se i oporaviti, ali onaj životinjski teško.  Za oživljavanje flora na opožarenom području proči će desetljeća, kako bi se ono donekle vratilo u stanje u kojem je bilo. Trebju proći najmanje tri godiine kako bi vegatecija uopće mogla početi nicati , budući su nastali lužnati pokrovi koji sprječavaju rast biljkama. Tvrdi to pročelnik HGSS-a. Koji ne pristaje da se na katastrofu koja se dogodila Hrvatskoj gleda samo kao na gubitak drvne mase ili  zbarajanje hektara opožarebog područja, već kao gubitak vrijednih resursa za razvoj turizma i gospodarstva općenito.

 

Jedan od naćina na koji će se ublažiti nsatala šteta je i projekt Feniks, program volontiranja za pošumljavanje opožarenog područja.

 

Vrijeme provedbe projekta je 15 mjeseci njegova vrijednost doseže  više od milijun kuna.

 

Projekt volonterskog pošumljavanja u dalmaciji najvjerovatnije će započeti u ožujku sljedeće godine. Koja i kolika opžarena površina će biti obuhvačena projektom , kao i vrtsa sadnica koje će se za saditi još uvijek nije poznatao. Čeka se kraj požarne sezone , kako bi se dobila potpuna slika s terena. No prije radova na sadnji novih biljaka, treba proči edukaciju.

 

Učenici koji budu sudjelovali u projektu , također će proči ciklus radionica , koje će obuhvatiti različite teme u volonterstvu i snalaženju u prirodi, koje će provoditi HGSS.

 

Akcija pošumljavanja ujedno će označiti i početak provedbe kampnaje za poticanje volontiranja među učenicima.  Provodit će se u glavnom po školama ali i društvenim mrežama.