‘Femicid – situacija u Republici Hrvatskoj’

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 13, 2017 |

Kad govorimo o femicidu onda mislimo na najgori čin nasilja nad ženama. U užem smislu pod  time se podrazumijeva ubojstva kod kojih je glavni motiv mržnja prema ženama ili nastojanje da se terorom dovedu ili zadrže u podređenom položaju u odnosu za muškarce. Upravo je tematska sjednica s temom ‘Femicid – situacija u Republici Hrvatskoj’ održana u zagrebačkoj Gradskoj skupštini dala konkretne brojke i odgovore na ovaj sve veći problem.

 

Na  tematskoj sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Odbora za nacionalne manjine i Gradske koordinacije za ljudska prava na temu “Femicid – situacija u Republici Hrvatskoj” održanoj u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ovaj problem je detaljno prezentiran. Naime, prošle godine u Hrvatskoj je čak 18 žena ubijeno od strane njima bliske muške osobe, što je najveći broj ubojstava u zadnjih sedam godina.

 

Prema podatcima MUP-a, od 2012. do 2016. u Hrvatskoj su 72 žene ubili njihovi muževi/partneri/bivši muževi ili bliski muškarci naglasio je pravni savjetnik iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović.

 

 U svakom slučaju, osim podrške ženama žrtvama nasilja da prijavljuju svoje zlostavljače  trebala bi biti učinkovitija i suradnje među institucijama i ključnim društvenim akterima koji sudjeluju u prevenciji i kažnjavanju nasilnika.