Europski projekt škole iz Lipovljana

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 12, 2017 |

Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana predstavila je prvi projekt kojeg će provoditi u sklopu programa Erasmus+, i to sve do kraja 2019.godine. Projekt će lipovljanska škola provoditi u suradnji s još 3 partnerske škole, i to iz Bugarske, Rumunjske te Poljske.

 

Naime, u Osnovnoj školi u Lipovljanima na konferenciji za medije predstavljen je projekt koji će ta škola provoditi u sklopu programa Erasmus+ pod nazivom Zajedno u različitosti. Ravnateljica škole Mirjana Faltis istaknua je kako je to prvi projekt te škole u okviru Erasmus + projekata koja se odnose na strateška partnerstva među školama. U ovom slučaju, lipovljanska će škola biti nositelj projekta, a škole iz Bugarske, Rumunjske i Poljske su partneri. Provođenjem ovog europskog projekta u jednoj od škola s područja Sisačko-moslavačke županije zadovoljni su i predstavnici Županije. Pročelnik za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije Darjan Vlahov tako je istaknuo da izuzetno mali broj škola dobije Erasmus projekte na razini cijele Hrvatske i te da su u Sisačko-moslavačkoj županiji izuzetno ponosni da svake godine barem jedna škola iz Županije prođe na Erasmus projektu. Sam naziv projekta „Zajedno u različitosti“ nije slučajan, istaknula je ravnateljica škole, budući je škola u mjestu u kojem suživot ostvaruje čak 13 nacionalnih manjina, pa je samim tim škola multikulturalna i multijezična. Škola provedbom tog europskog projekta ima nekoliko ciljeva.. Među njima je i inkluzija učenika pripadnika nacionalnih manjina, usvajanje novih vještina, kompetencija kako za učenike tako i za učitelje,  povećanje broja učenika koji su uključeni u učenje jezika nacionalnih manjina, te poticanje razvoja novih, inovativnih praksi. Treba znati da se u lipovljanskoj školi osim engleskog i njemačkog jezika, može učiti i jezik nacionalnih manjina, točnije češki, slovački, te ukrajinski jezik i to po modelu C, što znači da učenje manjinskog jezika obuhvaća i sve njegove specifičnosti.