Europska graničan i obalna straža – konferencija u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 10, 2016 |

Učinkovito funkcioniranje granične kontrole na vanjskim granicama država članica Europske unije okupilo je na dva dana u Splitu vrh Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane te čelnike Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex.

 

U Hrvatskoj su poslovi zaštite državne granice u primarnoj nadležnosti Uprave za granicu Ravnateljstva policije MUP-a no nakon izbjegličkog vala,  pristupilo se izmjenama Zakona tako da u slučajevima sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage mogu pružiti potporu graničnoj policiji u obavljanju poslova zaštite državne granice.Zadaća Europske i granične obalne straže je primijeniti europski sustav integriranog upravljanja granicom u skladu s načelom podjele odgovornosti. Svaka država članica će svake godine staviti na raspolaganje Agenciji i određeni broj graničnih policajaca ili drugog relevantnog osoblja. Za Republiku Hrvatsku ta brojka iznosi 4,3% od 1.500 policajaca, odnosno 65 graničnih policajaca.

 

A kako će Hrvatska čuvati svoju i europsku granicu na moru, sutra ćemo imati priliku vidjeti na pokaznoj vježbi s dva scenarija: postupanje prema plovilu koji prevozi nezakonite migrante te onom kojem prijeti teroristički napad.