Epidemija gripe širi se Dalmacijom

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 3, 2017 |

Epidemija gripe širi se Hrvatskom. Čekaonice u ordinacijama obiteljske medicine diljem zemlje prebukirane su, a iz dana u dan raste broj oboljelih. Naizgled bezazlena, ova zarazna bolest može izazvati teže zdrastvene komplikacije sa smrtnim ishodom.

 

Epidemija se širi velikom brzinom. Iz dana u dan rast broj oboljelih od gripe. Potvrdio je to i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splistko dalmatinske županije.

 

Riječ je uglavnom o sezonskoj gripi, a za očekivati je bilo kako će nakon nekoliko blažih epidemijskih godina, gripa stići u nešto jačem obliku, kaže doktor Petrić.

 

Točnih podataka o broju oboljelih još nema. Jedan od razloga je i taj što veliki broj obojlelih nije zatražio liječničku pomoć.

 

Naizgled bezazlena bolest, može izazvati teže zdrastvene komplikacije, pa i smrt. Zato je gripu potrebno preležati uz dosta tekučine i vitamina c.

 

Epidemiolozi kažu kako je ovogodišnje cjepivo pogođeno. Odnosno kako u sebi sadržava sve sojeve virusa koji su ove sezone izolirani. Cjepljenje je najbolja prevencija, no na žalost ne i 100 postotna zaštita.

 

Kronični bolesnici i starije osobe na prve simptome gripe trebale bi se javiti svom liječniku, dok oni nešto mlađi i bez zdrastvenih poteškoča gripu mogu preležati i kod kuće. Svom liječniku trebaju se obratiti tek onda, ako ni nakon tri dana visoka temperatura ne pada, i ako se pojave smetnje s respiratornim sustavom. Teško je predviđati do kada će sezona gripe potrajati. Za očekivati je kako će početkom drugog nastvnog polugodišta kada se učenici vrate za školske klupe, broj oboljelih ponovno biti u laganom porastu, kazuju u Nastvavno zavodu za javno zdravstvo.