Enkelad bi trebao biti ugodno mjesto za život

Kategorija: Zanimljivosti | Objavljeno: travanj 19, 2017 |

Fotografija: NASA

 

Na Saturnovom ledenom mjesecu Enkeladu postoji hrana za mikrobni život.

 

Podaci s Cassini svemirske sonde pokazuju da se u hidrotermalnim izvorima na mjesečevom južnom polu nalazi molekularni vodik koji se vjerojatno stvara kada voda iz mjesečevih podzemnih oceana reagira s jezgrom stijena. Takve reakcije na hidrotermalnim izvorima i drugim ekstremnim okolišima na Zemlji proizvode vodik koji mnogi mikrobi koriste za hranu.

 

‘Na Enkeladu postoji dovoljno hrane kako bi mikrobi mogli živjeti. Ne kažemo da na Enkeladu nužno postoji život, ali ovi otkrićem mjesec se značajno popeo na ljestvici naseljivih mjesta u Sunčevom sustavu.’ – kaže koautor istraživanja J.Hunter Waite s  Jugozapadnog instituta za istraživanja u San Antoniju.

 

Enkelad je postao dobra meta za pronalaženje života izvan Zemlje nakon što su istraživači pronašli globalni ocean ispod ledene površine skupa s hidrotermalnom aktivnošću.

 

‘Postavljalo se veliko pitanje da li u oceanima ima dovoljno molekularnog vodika, izvora energije koji bi mikrobi mogli koristiti umjesto Sunčeve svjetlosti.’ – kaže Chris McKay, astrogeofizičar u NASA-inom Ames Resaerch u Moffet Fieldu, Kalifornija.

 

Istraživači su pokušavali izmjeriti razinu molekularnog vodika tijekom prošlih preleta Cassinija, ali se letjelica kretala prebrzo. 28. listopada 2015., Cassini je usporio i prošao bliže izvoru kako bi ga istraživački tim uspio analizirati. Udio molekluarnog vodika iznosio je između 0,4-1,4 %. Većina materijala kojeg izvori izbacuju na površinu čine voda, tragovi ugljičnog dioksida, metan i amonijak.

 

‘ Razina H2 je iznad razine potrebne za život.’ – rekao je Chris McKay.

 

‘Rezultati pokazuju kako bi Enkelad trebao biti ugodno mjesto za život.’

 

Nakon ovih rezultata NASA je uložila velike napore kako Cassini letjelica ne bi kontaminirala Enkelad i njegovog susjeda Titana mikrobima sa Zemlje. Budući da se Cassinijeva misija približava kraju zbog nedostatka goriva, letjelica je preusmjerena u orbitu oko Saturna, kako bi se kad joj ponestane goriva srušila na planet na kojem po NASA-inim saznanjima nema nikakvog oblika života prenosi sciencenews.org.

 

VEZANI ČLANCI