Energetski samit EU – Rusija

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 28, 2017 |

Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi, tema je prvog Energetskog foruma EU – Rusija , koji je u Split okupio eminentne stručnjake za energetiku i gospodarstvo iz Europske Unije, Rusije, Jugoistočne Europe i Mediterana, s ciljem shvaćanja energetske problematike na relaciji EU-Rusija te mogućnosti ekonomskih prilika ulaganja u RH.

 

Sudionike prvog Energetskog forume pred hotelom su dočekali prosvjednici gradnje termoelektrane na Perući. Njih stotinjak još jednom je glasno Vladi RH odaslalo poruku kako se protive gradnji termoelektrane.

 

Samo nekoliko desetaka metar od prsvjednika, eminentni stručnjake za energetiku i gospodarstvo iz Europske Unije, Rusije, Jugoistočne Europe i Mediterana, govorili su o energetskim problemima na globalnoj razini.

 

Kovač je kazao kako Hrvatska im jasnu energestku strategiju

 

Ruska suradnja u hrvatskoj energetskoj politici nikada nije bila upitna.  – Rusija Europu opskrbljuje s oko 240 milijardi kubičnih metara plina, a Hrvatskoj je spremna dostavljati milijardu. Hrvatska može naručivati skuplji plin iz drugih krajeva, ali Rusija je logičan partner EU. Zbog veličine ne možemo postati članica EU ali možemo bliski strateški partner. Što se tiče sankcija Europa gubi preko 110 milijardi eura, a Rusija samo 15 milijardi. Hrvatska gubi oko 50 milijuna eura. Rusija želi hrvatske mandarine, ribu. Kazao je ruski veleposlanik u Hrvatskoj

 

Rusija se nada poboljšanju odnosa s Hrvatskom. U različitim  smjerovima već smo obnovili politički dijalog , poslje deset godina pauze.

 

Cilj je da ovo bude prvi u nizu energetskih foruma koji će se u budućnosti tradicionalno održavati u Splitu koji po tome može postati prepoznatljiv – istaknuo je Anđelko Milardović  organizator prveog Energetskog foruma EU- Rusija.</p >