Enciklopedija Hrvatskog zagorja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 27, 2017 |

Počeci stvaranja Enciklopedije Hrvatskog zagorja sežu u daleku 1969. godinu kad je izdan prvi broj časopisa Hrvatsko zagorje kad je stvorena ideja o izdavanju Leksikona znamenitih Zagoraca. Nakon 1971. godine ta ideja pada u zaborav do današnjih dana. Uz mnogobrojne goste i suradnike Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Tuheljskim Toplicama je predstavljena Enciklopedija Hrvatskog zagorja.

 

Na izradi ove enciklopedije okupio se veliki broj suradnika iz Hrvatskog zagorja i Zagreba. Hrvatsko zagorje se uz Krapinsko-zagorsku županiju proteže i na dio Zagrebačke i Varaždinske županije a Enciklopedija Hrvatskog zagorja ima 1947 natuknica od čega je najviše biografskih natuknica koje obuhvaćaju 853 osobe i 102 obitelji. Druga skupina natuknica po brojnosti jesu one koje obrađuju naselja Hrvatskog zagorja iz tri županije a tu su još i tvornice te manifestacije, tiskovine i ostale važnije stvari iz Hrvatskog zagorja.