Eko Čazma

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 2, 2015 |

Prema studiji Agencije za zaštitu okoliša RH, Grad Čazma nalazi se među deset najboljih gradova u Republici Hrvatskoj po reciklaži, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, u Čazmi se po stanovniku odvaja najviše korisnog otpada na godinu, dvostruko više od županijskog prosjeka.

 

Dokaza o ekološkoj svijesti Čazmanaca I Čazmanki ima mnogo, a kako bi se sve podiglo na novu razinu, u planu je  gradnja reciklažnog dvorišta. Dinko Pirak,gradonačelnik grada Čazme rekao je: “Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirat će njegovo projektiranje sa 100% sredstava. Mislim da bi ove godine mogli krenuti i u prve radove ako za to dobijemo potporu fonda”.

 

Obavljen je nedavno i energetski pregled javne rasvjete koji je preduvjet za dobivanje sredstava iz fondova EU, a uskoro će se Grad Čazma javiti natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinklovitost vezan za sufinanciranje energetske učinkovitosti na zgradama.

 

Kako bi građane potakli na to da vrtni, odnosno zeleni otpad ne stavljaju u kante predviđene za komunalni otpad, Grad Čazma će uskoro početi s podjelom kompostera. Na taj će način građani organski otpad moći kompostirati i tako pretvoriti ostatke u plodni humus koji poboljšava tlo u dvorištima vrtovima I obogaćuje ga hranjivim sastojcima.