Egzotične ribe

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 24, 2015 |

Klimatske promjene, prije svega povećanje prosječne temperature mora te loše gospodarenje resursima, ponajprije prelov autohtonih ribljih predatora, uzrokovalo je udomaćivanje ili naglo povećanje broja pojedinih egzotičnih ribljih vrsta u hrvatskom Jadranu.

 

Prema najnovijim podacima, u našem je moru samo u posljednjih pet godina zabilježeno jedanaest novih ribljih vrata. Posebnu pozornost javnosti izazvala je ne samo pojava nego i udomaćivanje srebrnopruge napuhače , najotrovnije ribe na svijetu. Naime, i dalje ne postoji razlog za zabrinutost.

 

Postoje indicije da srebrnopuge napuhače imaju nešto nižu koncentraciju otrova u Mediteranu. Svakako ju nije poželjno konzumiratu. Ako je netko ulovi, da je ne drži u rukama bez rukavica ili neka se omota vrećicom jer postoji opasnost i da se otruje i preko kože – upozorava Branko Dragičević.

 

Do sada su u Jadranu ulovljena samo dva takva primjerka. Prvi put ta vrsta je ulovljena krajem 2004. godine južno od Konavala, a početkom prošle godine dojavljeno je da je riba ulovljena i na Visu.