Edukativne radionice o nacionalnim manjinama

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 14, 2015 |

Budući da su nacionalne manjine osjetljiva tema za novinare, prakse pisanja te izvještavanja o nacionalnim manjinama na margini su etike i morala, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Iz tog je razloga Agencija za elektroničke medije, u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću, organizirala radionicu za edukaciju medijskih nakladnika.

 

U zagrebačkom Novinarskom domu, održana je posljednja dvodnevna edukacija o promoviranju prava nacionalnih manjina, primjeri dobrih i loših praksi izvještavanja te pregledu zakonadavnog okvira o pravima manjina.

 

“Documenta zajedno sa velikim brojem organizacija civilnog društva, već je duže vrijeme zabrinuta za stanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj, naročito nakon nasilnog skidanja i rušenja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Kada smo vidjeli natječaj Agencije za elektroničke medije, koja se zapravo kopncentrira na edukaciju samih medija, a oni su u procesu promoviranja prava nacionalnih manjina izuzetno važni, prethodno smo okupili tim novinara i praktičara koji imaju iskustva tijekom svog novinarskog rada koja je dovela do ove radionice”, istaknuo je Eugen Jakovčić, član Documente.

 

Koje su strategije za pisanje i izvještavanje o nacionalnim manjinama, koji su važni zakoni koji se tiču ove skupine, akcijski planovi, tko su provoditelji javnih politika,kako identificirati važne sugovornike, sve su to bile teme ovog edukativnog druženja.

 

Budući da su novinari važna spona u prenošenju informacija javnosti, prijeka je potreba osvijestiti ih za kvalitetnije i tolerantnije izvještavanje.Iako se uočava trend porasta izvještavanja o nacionalnim manjinama, situacija je daleko od zadovoljavajuće. Dijalog, rad na nedostacima i razmjena iskustava, omogućuju daljnje napredovanje i podizanje novinarstva na još profesionalniju razinu.

 

Na održanim radionicama u Splitu, Osijeku i Lovranu, raspravljalo se i o temama ravnopravnosti spolova, rodnoj ravnopravnosti, i razmjeni skustva u informativnom izvještavanju te će upravo te cjeline biti objedinjene u zajedničkoj publikaciji namijenjenoj prvenstveno novinarima, ali i široj javnosti.