Edukacija nastavnika o prevenciji i intervenciji vršnjačkog nasilja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 21, 2018 |

Grad Zagreb u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih organizirao je edukaciju nastavnika srednjih škola iz područja vršnjačkog nasilja na temu “Uloga škole u prevenciji i intervenciji vezano za vršnjačko nasilje”. Cilj edukacije je senzibiliziranje o problemu nasilja među djecom i mladima i definiranje uloge škole u prevenciji i intervenciji kod pojave vršnjačkog nasilja. 

 

Mnoga djeca trpe nasilje svojih vršnjaka, a nerijetko ne traže pomoć. Djeca se ne mogu potpuno sama suprostaviti nasilju. Na odraslima je  – roditeljima, nastavnicima, stručnjacima – da postanu osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i ne dopuste da nasilje, toliko prisutno u društvu, živi u školskim hodnicima i ostavi posljedice na razvoj djece. Stoga je Grad Zagreb u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih organizirao edukaciju djelatnika Obrtničke škole za osobne potrebe iz područja vršnjačkog nasilja na temu “Uloga škole u prevenciji i intervenciji vezano za vršnjačko nasilje”.

 

Cilj edukacije je senzibiliziranje o problemu nasilja među djecom i mladima, identificiranje znakova za prepoznavanje vršnjačkog nasilja i definiranje uloge škole u prevenciji i intervenciji kod pojave vršnjačkog nasilja.

 

Nasilje među djecom možemo podijeliti u više oblika: fizičko, verbalno, emocionalno, seksualno, kulturalno i ekonomsko. A danas nasilje poprima i nove oblike, u porastu je tzv. elektroničko nasilje. Prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja djeci se pomaže uočiti zlostavljanje ali i prevladati posljedice nasilja te im se na taj način šalje jasna poruka da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.