Društvo prijatelja kulturne baštine Split proslavilo rođendan

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 26, 2016 |

Splitsko Društvo prijatelja kulturne baštine proslavilo je svoj 45. rođendan i tom prigodom promoviran je i časopis “Kulturna baština” te knjiga “Piplovića Izgradnja Splita u XIX. stoljeću”.

 

U lipnju 1971. godine osnovano je Društvo prijatelja kulturne baštine Split. Društvo je osnovano sa svrhom upoznavanja, predstavljanja, promicanja, publiciranja i općenito očuvanja svekolike kulturne baštine kao sljednici ideje starijih društava „Za Split“ i „Za stari Split“ iz 1909. god. U prepunoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita Društvo prijatelja kulturne baštine Split obilježilo je svoju 45. obljetnicu rada.

 

Na rođendanskoj proslavi je izašao je novi, 41. broj časopisa “Kulturna baština” kojeg je predstavio pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Prof. Vrandečić se ukratko osvrnuo na radove u časopisu, te je pritom istaknuo veoma visoki znanstveni standard novog broja “Kulturne baštine”. Osim novog broja časopisa “Kulturna baština”, organizirano je i predstavljanje knjige Stanka Piplovića, naziva “Izgrdnja Splita u XIX. stoljeću “.

 

Prof. Ožić Bašić je naglasila značenje obrađene problematike arhitektonskog i urbanističkog razvoja Splita u XIX. stoljeću kojom se vrednuje process transformacije grada iz male primorske sredine u važnu gradsku sredinu i središte šire regije.

 

Nemoguće je ispisati detaljnu «inventuru» Društva, ali se ne smije izostaviti činjenica da je Društvo trajalo i traje u skromnim materijalnim mogućnostima, ali nedvojbeno uz velik entuzijazam svojih članova i članova Predsjedništva. Sama predsjednica društva dugih i bogatih 17 godina je posvetrila ovom respektabilnom Društvu.

 

 Članovi i Predsjedništvo su naklonjeni dušom i srcem kulturnoj baštini Splita i Hrvatske, koja je uz jezik, jedan od glavnih pokazatelja kulturnog i nacionalnog identiteta, a posebno nakon ulaska u zajednicu europskih država.Prihvaćajući kao svoje temeljno poslanje očuvanje povijesne i kulturne baštine Društvo se tog postulata uvijek bezrezervno držalo, a to će nastaviti i u budućnosti.