Dragutin Karl Stühler u splitskom Etnografskom muzeju

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 12, 2018 |

Splitski Etnografski muzej se 2008. godine upustio u prvi projekt digitalizacije dijela svoje fototeke. Radi se o projektu Digitalizacija fotografija i negativa Etnografskog muzeja Split realiziranoga u okviru Nacionalnoga programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe iz 2006. kojim je predviđena provedba projekta Hrvatska kulturna baština u razdoblju od 2007. do 2009. godine.

 

U prvoj fazi Projekta digitalizacije dijelova  fototeke Etnografskog muzeja u Splitu, digitalizirane su fotografije-negativi splitskog fotografa Dragutina Karla Stühlera.

 

Dragutin Karl Stühlera, bio je prvi službeni fotograf splitskog Etnografskog muzeja i ostalih gradskih kulturnih ustanova. U Split je stigao iz Rumunjske 1914., a stvarao je u razdoblju od 1935 do 1953.U fototeci Muzeja pohranjeno je ukupno 1550 fotografija koje se pripisuju Stühleru. Nalaze se na različitim podlogama: papir, staklo, plastici odnosno filmu. Po završetku prve faze Projekta digitalizacije Stühlera Muzej se opredijelio za pohranu i pristup ovom sadržaju u informacijskom sustavu ustanove.

 

Sadržaj je na portalu Hrvatska kulturna baština zastupljen u osnovnim informacijama i upućivanjem na mrežne stranice ustanove. Od navedena dva osnovna cilja digitalizacije zaštita izvornika i omogućavanje pristupa njegovim digitalnim inačicama, prvi je ispunjen u cijelosti, a drugi tek djelomično. Dio bogatog opusa Stühlera, u Etnografskom muzeju može se razgledati na 70 ak fotografija velikog formata.

 

Digitalizacijom Stühleovih fotografija u fototeci Muzeja ostvarena je višestruka je korist u vidu objedinjavanja ukupne fotografske građe ovog autora, njezine cjelovite obrade u programu za vođenje sekundarne dokumentacije, pripreme izložbe i kataloga, davanja na uvid i korištenje na zahtjev vanjskih korisnika.

 

Na izložbi postavljenoj u povodu digitalizacije Stühleovih fotografija mogu se doživjeti prizori Srednje Dalmacije u doba djelovanja fotografa.

 

U muzeju se zalažu za nastavak slijedećih faza digitalizacije koja će se moći osloniti na čvršći temelj.

 

A koliko je ovaj projekt opravdao svoju svrhu najbolje kazuje i veliki interes za izložbom Stühleovih fotografija.

 

Uz fotografije i medije na kojima su se nalazili na izložbi se može razgledati i dio opreme s kojom su nastajale fotografije toga vremena.