Donesen Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 25, 2018 |

Zagrebačka Gradska skupština usvojila je Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. godine s 27 glasova za i 21 oporbenim glasom protiv. Iz Plana su uklonjene sporne lokacije Obreščica, gdje je prethodno planirano postrojenje za obradu biootpada, te lokacija Kostanjek gdje je prethodnim Planom predviđeno reciklažno dvorište za građevni otpad.

 

Na 13. sjednici Gradske skupštine usvojen je Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba čiji je predlagatelj gradonačelnik Zagreba. Većinom glasova usvojen je i zaključak tri kluba; HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i stanke Bandić Milan 365 kojim se zadužuje gradonačelnik na pokretanje postupka izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba. Naime, Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba prihvaćen je od strane koalicijskih partnera tek nakon što su iz njega uklonjenjene sporne lokacije Obreščica kao lokacija za postrojenje za obradu biootpada i Kostanjek za reciklažno dvorište za građevni otpad.

 

Krešimir Kartelo (Neovisni za Hrvatsku), potpredsjednik Gradske skupštine, istaknuo je kako nisu promjenili mišljenje, već: “Nismo promijenili mišljenje! Mišljenje naše je bilo, osnovni prigovor je bio i na lokacije, i na ono što smo govorili, a to je da u tom cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom nedostaje završni dio, a taj dio je bio što će biti kasnije s otpadom.”

 

Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Gradske skupštine, istaknuo je: “Ja uvijek govorim o tome da svaki dokument može biti bolji, tako može biti i ovaj. Ali, moramo imati neku osnovu od koje krećemo. Zasad, u ovoj fazi, maknuli smo dvije lokacije, to su Kostanjek i Obreščica.”

 

Na 13. sjednici Gradske skupštine oporba je u raspravi je žestoko kritizirala prijedlog Plana gospodarenja otpadom kao promašeni koncept, te su nezadovoljni što je Plan ipak izglasan.

 

“Nažalost Plan gospodarenja otpadom je donesen većinom Milan Bandić, HDZ i Neovisni za Hrvatsku. Ono što je zanimljivo, dva kluba koja na prošloj sjednici nisu podržala Plan gospodarenja otpadom, to su HDZ i Neovisni za Hrvatsku iako se radi o gotovo identičnom Planu gospodarenja otpadom” rekao je Matej Mišić(SDP), zastupnik Gradske skupštine.

 

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš), objasnio je: “Iz drugog pokušaja je izglasan Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba do 2023. godine. U odnosu na prošlu verziju koja je bila na Skupštini grada Zagreba, zapravo smo imali samo kozmetičke izmjene jer su iz Plana samo uklonjene dvije lokacije.

Ono što je po nama glavni problem je što je suština plana i dalje problematična u smislu hijerarhije gospodarenja otpadom koja se ne primjenjuje kad gledamo financijska sredstva, a to je ono što je najbolji indikator. I ja sam to nazvao anarhija gospodarenja otpadom.”

 

Kritika oporbe upućena je i na odabir tehnologija kojih je upotreba predviđena donesenim Planom gospodarenja otpadom, a koje Europska unija napušta .

 

“Nove odredbe koje je donio parlament EU govore o nekim novim rezultatima koji se očekuju vezano za razvrstavanje otpada posebice, i to se jedino može učiniti na kućnom pragu. Stoga, ovaj plan nažalost nije dobar jer on neće dati te rezultate. Druga stvar koja je problematična su centri za gospodarenje otpadom. Mi tek krećemo aplicirati, pošto je sad Plan donesen. No ono, što dakle nam slijedi, je nekoliko godina za prikupljanje dokumentacije, pa dok se sam centar izgradi, doći ćemo do te 2027. godine kada se određene tehnologije napuštaju na području Europske unije” rekao je zastupnik Gradske skupštine Renato Petek (Naprijed Hrvatska).

 

Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba je usvojen: 750 milijuna kuna uložit će se u odvojeno prikupljanje otpada, a iz Grada ističu kako je najvažnije podići ekološku svijest građana.