Dom Matošić budući hospicij

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 11, 2017 |

Pravo na dostojanstven život ali i na dostojanstvenu smrt, trebao bi imati svatko. Nažalost, u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji tim se luksuzom mogu rijetki pohvaliti. Koliko god je teško preživjeti, u Splitu je još teže dostojanstveno umrijeti jer ustanova koje će pružiti utočište i pomoć umirućim bolesnicima jednostavno – nema. To će se uskoro promijeniti jer bi Split konačno trebao dobiti hospicij.

 

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i predsjednica Katoličke udruge „Lovret“ č.s. Ljiljana Todorić potpisali su ugovor o reguliranju međusobnih prava i vezano za realizacije projekta „Hospicij Matošić“ na splitskom Brniku. Na taj način grad se obvezao podržati dva projekta koje Udruga pokušava održati na životu već dugi niz godina.
Dom Matošić je izgrađen u velječi 2009 godine. Na zemlji koje su gradu darovale sestre Milka i Tonka Matošić. One su platile i projektnu dokumentaciju , komunalni doprinos i dale dva milijuna kuna inicijalnih sredstava. Onda je priča stala. Sve političke garniture u Gradu od tada pa do danas nisu našle za shodno iz proračuna izdvojiti novac za dovršetak Hospicija. Tek je Ivo Baldasr u ožujku ove godine ponovno aktualizirao ovo pitanje.

 

Njegov nasljednik Krstulović Opara odlučan je da priču privede kraju.Najavljuje kako će u Ministarstvu zdravstav pristupiti ozbiljnim razgovorima na ovu temu. Grad bi trebao pripremiti objekt , točnije izgraditi još dva kata na poestojećem, a onda bi Županija preko svog Doma zdravlja trebala biti osnovać Hospicija. Pomoć očekuje i od HZZOa
No kada će svoja vrata hospicij otvoritza prve korisnike još se ne zna.

 

Još uvijek nema ni točne procjene koliko će novca biti potrebno za građevinske radove.
Trenutno Dom Matošić na Brniku raspolaže s ukupno 8 soba i 16 ležaja, no prostorije su prema standardima neuvjetne za otvaranje hospicija, tako je mišljenje dala nadležna inspekcija.