Dogovoren sastanak Bandića i Kujundžića oko Imunološkog

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2017 |

Što će biti s Imunološkim zavodom još uvijek ne zna niti resorni ministar zdravstva Milan Kujundžić. Kako je već više puta istaknuo, čeka odgovore dvaju povjerenstva, osnovanih krajem prošle godine, a koji će procijeniti najbolji model za spas tvrtke. Konačna odluka, najavio je, trebala bi biti donesena za pet mjeseci. No sindikati upozoravaju da vremena za čekanje nema.

 

“Cijela priča oko Imunološkog ne može izdržati pet, šest mjeseci”, upozorava Željko Klaus, predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

 

Predstavnike sindikata Imunološkog zavoda primio je Milan Bandić koji već dulje pokazuje interes da Grad Zagreb uloži u proizvodnju i modernizaciju tvrtke koja je nekad bila hrvatski brend. Prihvaća li država Grad kao investitora više će biti poznato nakon sastanka zakazanog za 19. siječanj.

 

“Tri godine se mučim kao Jezuš Kristuš, uvjeravajući ljude na državnoj razini, sa Sindikatom Imunološkog zavoda, da je to tvrtka od strateškog interesa i da država taj problem treba riješiti, a Grad Zagreb joj može biti strateški partner”, rekao je nakon sastanka sa sindikatima Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

 

Sindikati Imunološkog podržavaju Bandićevu ideju da tvrtka za proizvodnju krvnih derivata i cjepiva treba ostati u državnom vlasništvu s Gradom Zagrebom kao partnerom.

 

Prema posljednjim izjava ministra Kujundžića za spas Imunološkog potrebna će biti ulaganja od minimalno 60 milijuna eura. Pola od tog iznosa za novi prostor i opremu za proizvodnju derivata plaze, a ostatak za proizvodnju cjepiva. Država je osigurala plaće za nešto više od 170 zaposlenika u Imunološkom za ovu godinu.