Dodirni čaroliju od papira

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 17, 2018 |

U Gradskoj skupštini gradonačelnik Bandić otvorio je izložu radova članova Udruge slijepih Zagreb – Dodirni čaroliju od papira. Izloženi su radovi napravljeni su u tehnici quillinga.

Dodirni čaroliju od papira naziv je izložbe koju su pripremili članovi Udruge slijepih Zagreb. Gradonačelnik Milan Bandić u Gradskoj skupštini otvorio je izložbu na kojoj su predstavljene slike, čestitke i nakit izračeni u tehnici quillinga, odnosno papirnog filigrama.

Gradonačelnik Milan Bandić (365 RIS) otvorio je izložbu, te zahvalio članovima Udruge slijepih Zagreb na umjetničkom doprinosu: “Još jednom slijepe osobe pokazuju da je umjetničkom i kreativnom izaražavanju moguće stalno pomicati granice bez obzira na uvjetni hendikep. Hvala vam što sustavno pokazujete i dokazujete da svojim trudom i zalaganjem osobe s invaliditeteom mogu postići sve što i osobe bez invaliditeta. Mi u Gradskoj upravi smo osbito ponosni na Udrugu slijepih Zagreb i na njene vrijedne i talentirane ljude. Stoga ćemo i dalje biti potpora, a vaše ćemo programe i aktivnosti uvijek podržavati.”

Direktor Udruge slijepih Zagreb objasnio je kako su se članovi udruge počeli bavili quillingom.
TON: Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb: “Upravo u ovo vrijeme u veljači 2017. Udruzi slijepih se obratila umjetnica u quillingu gđa. Karolina Brukner, želeći zapravo da vidi da li slijepe osobe mogu u radovima quillinga osjetiti umjetnost – budući da quilling ima i svoju dvodimenzionalnost, pa čak i trodimenzionalnost”

Umjetnica Kraolina Brukner podučila je članove Udruge slijepih Zagreb tehnici quillinga, te istaknula: “Ovom izložbom dižemo quilling tehniku izpepela i zaborava jer je na našim prostorima davno nestala. “

Elementi u quilling tehnici su svi trodimenzionalni, kao i slike koje se od njih slažu. Slijepe osobe se najviše oslanjaju uprqavo na opip, i ovom tehnikom mogu izraziti sebe i stvarati umjetnička djela.