Dim – priča o duhanu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 28, 2017 |

Priča o duhanu priča je o biljci koju su istodobno nazivali kraljicom među biljkama, ali i đavoljom travom. U splitskom Etnografskom muzeju ovorena je izložba  „Dim – priča o duhanu“  kroz koju se progovara o tim polovima u tumačenju duhana, ali se i kroz mnogo malih priča publici žele približiti životi onih kojima je duhan bio egzistencija.Od šamana koji su se trovali duhanom kako bi uspostavili kontakt sa svijetom duhova, preko dalmatinskih berača kojima je duhan značio kruh, do rovinjskih tabakina – žena koje su radom u duhanskoj industriji dobile priliku za emancipaciju.

 

Sve su to sličice  o kojima govori „Dim – priča o duhanu“ gostujuča izložba u splitskom Etnografskom muzeju, zagrebačke kustosice Marije Živković. Izložba priča priču i o reklamama kojima je duhanska industrija nastojala prigrliti što više korisnika, te o svim onim redateljima koji su svoje filmove zavili u duhanski dim.Podosta toga u Etnografskom muzeju može se doznati i o proizvodnji i uzgoju duhana u Hrvatskoj, koja datira još iz 16 stoljeća.

 

Jedna od tema u izložbi je i zabrana konzumiranja duhana kroz povijest – od smrtnih kazni do konačnih znanstvenih dokaza o štetnosti duhanskih proizvoda.

 

Duhan na nekim južno američkim jezicima znači hrana. U prošlosti su ga nerjetko doživljavali i lijekom. Te, ali i brojne druge zanimljivosti o duhanu posjetitelji ove zanimljive izložbe mogu doznati do 18. lipnja  u Splitskom etnografskom muzeju.