Desantni brodovi Krka i Cetina se vratili s vojne vježbe

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 13, 2015 |

Nakon mjesec dana izbivanja iz matične luke, danas su u ratnu luku Lora uplovila dva broda Hrvatske ratne mornarice, “Cetina” i “Krka”. Riječ je o brodovima koji su bili u potpori na međunarodnoj vojnoj vježbi koja se održavala u Španjolskoj. Trident Juncture najveća je međunarodna vojna vježba u posljednjih 15 godina na kojoj je provjeravana spremnost NATO snaga brzog odgovora.

 

Na ispomoći hrvatskoj kopnenoj vojsci, gardijskoj motoriziranoj brigadi, Hrvatska ratna mornarica je sudjelovala s dva desantna broda Krka i Cetina. Na njima je 69 članova posade provelo 32 dana. Nakon prevaljenih 1 700 milja, točno po predviđenom vremenu uplovili su u ratnu luku Lora. Dočekani su svečano – uz mornarički špalir i limenu glazbu a onda su krenule dirljive obiteljske scene.

 

Emocije su preplavile onu normalnu dozu na koju su navikli vojnici, kazao je komodor Predrag Stipanović na dočeku u luci. Uz Andriju Mohorovičića, ovo je po prvi put da su 3 ratna broda HRM-a bila istovremeno u u Mediteranu.Skupinom brodova zapovijedao je Ivica Pavić.

 

Pokazali su spremnost i uvježbanost a u ovoj zahtjevnoj plovidbi, za sudionicima vježbe ostalo je puno uspomena, ističe kapetan bojnog broda Damir Dojkić, zapovjednik Flotile HRM-a. Komodor Stipanović je zahvalio mornarima i kopnenoj vojsci što su dokazali da uz znanje, sposobnost i vještinu nema te zadaće – koju ne mogu izvršiti.