Derviš i smrt, praizvedba na 63. Splitskom ljetu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 11, 2017 |

„Derviš i smirt“ naziv je to baletne praizvedbe u sklopu ovogodišnjeg 63. Splitskog ljeta , kojom će ujedno biti i zatvarena ova kulturna manifestacija. Prema romanu Meše Selimovića, koreografiju potpisuje ravnatelj Balet HNK-a Split, Igor Kirov, a glava je uloga Derviša, dodjeljena nacionalnom prvaku Tomislavu Petranoviću.

 

Za razliku od ranijih baltenih izvedbi na otvorenom prostoru u sklopu Splitskog ljeta, Derviš i smrt, biti će uprizorena na pozornici HNK-a Split. Jedano od razloga pojasnio je i ravnatelj manifestacije i intendant HNK Split Gorn Golovko.

 

Osim na javnim gradskim porvšinama  kulturnjacima je otežan rad i unutar prostorija samog kazališta. Nedavni klasični koncerta u foyeru gotovo je prekinut zbog nekontrolirane buke uličnih svirača.  No ipk Derviš i smrt na velikoj sceni u ponedjlejka 14. kolovoza spremno će dočekati splitsku publiku.  Za to se potrudio Igor Kirov sa svojim makedonskim kolegama, kojima je povjerio libreto, glazbu i kostime.

 

Kirov kaže kako nije želio apstaktnu baletnu izvedbu, već narativnu priču, punu emocija,  u kojem je plesni pokret tek popratni dio , onoga što nadopunjavaju, scenografija , glazba  i gostimi.

 

Igor Kirov,  za ovu je prigodu u Split prvi puta doveo nacionalnog prvaka u baletu Tomislava Petranovića.

 

Petranović kaže kako je pred cijelom ekipom još puno posla.

 

Libreto temeljen na motivima istoimenog djela Meše Selimovića pripremio je Saša Dimonski.

 

Glazba je za ovu prigodu povjerena također makedonskom skladatelju Goranu Bočojskom, dok kostimografiju popisuje Makedona Aleksandra Nošpal.

 

Derviš i smrt biti će uprizorena kao premijerna ali i posljednja baletna izvedba ovogdišnjeg Splitskog ljeta. No ujedno će poslužiti i kao najava ali i pozivnica za novu kazališnu sezonu, budući će biti dio nejzinog repertuara.