Demografski summit u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 5, 2017 |

Kako smanjiti ozbiljne negativne posljedice dugotrajno loših demografskih trendova za gospodarstvo i društvo u cjelini. Jedno je od pitanja na koje se odgovor traži u Splitu na dvodnevnom 10. Summitu “Demografska kriza – Izazov za Hrvatsku i prepreka gospodarskom rastu.“ Evo što kažu demografi i gospodarski stručnjaci.

 

O izazovima koje demografska kriza stavlja pred , kao i o sadašnjosti i budućnosti upravljanja ljudskim resursima govorili su brojni stručni predavači, a svi su se složili u jednom.

 

Stručnjaci tvrde kako su podaci statistika stranih zemalja u koje useljava hrvatsko stanovništvo još gori.

 

Vladajući tvrde kako je glavni razlog iseljavanja stanovništva, naročito mlade populacije iz Republike Hrvatske gospodarska kriza, međutim , domaći demografi tvrde kako mladi iseljavaju iz više razloga ,a ne samo zbog gospodarskih i financijskih pitanja.

 

Demografi i gospodarski stručnjaci nude i neka rješenja za rješavanje demografske krize , međutim vrlo su skeptični prema onome što se sada radi, odnosno ne radi, kako bi se ona premostila.

 

Unatoč političkim i gospodarskim izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo, negativni demografski trendovi zaista su problem čije bi rješavanjetrebalo biti svima u interesu .