Dani u čast fra Bernardina Sokola

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 15, 2018 |

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović od 18. do 20. svibnja održat će se “Dani dr. fra Bernandina Sokola, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika”,a povodom 130. obljetnice njegova rođenja. Bogati program započinje koncertom Sokolovih skladbi u franjevačkoj crkvi Gospe od zdravlja u Splitu.

 

U spomen na 130. obljetnicu rođenja, franjevca, glazbenika i hrvatskog mučenika, fra Bernardina Sokola u Splitu i Kaštelima od 18. do 20. svibnja održat će se prigodna program. Dani u čast mučenika započet će koncertom njegovih skladbi u crkvi Gospe od Zdravlja, nastaviti se stručnim skupom, promocijom poštanske marke i žigom s njegovim likom, te dramskim uprizorenjem Sokolova života.

 

Bernardin Sokol , krsnim imenom Luka, rođen je 20. svibnja 188. u Kaštel Sućurcu. U franjevački red stupio je 1905. godine. Smatra se važnim imenom Hrvatske glazbe 20 stoljeća, u razdoblju između dva svjetska rata. Skladao je oko 350 crkveni i svjetovnih djela od čega je tiskom objavio svoje 283 skladbe.

 

Fra Bernardin Sokol, kao skladatelj ostvario je najveći doprinos na području crkvene glazbe u djelima od jednostavnih popijevki do složenih solističkih i zborskih djela uz pratnju orgulja ili manjeg instrumentalnog sastava. Među njima ističu se djela 7 misa , 13 angelusa i pojedine solističke i zborske crkvene popijevke.

 

Fra Bernardina Sokol, ubili su partizani 28. rujna 1944. godine utopivši ga u moru. Njegovo tijelo nekoliko dana nakon pronađeno je na plaži u Orebiću. Sahranjen je u neposrednoj blizini plaže, a za iskapanje posmrtnih ostataka, tek je ove godine dobivena suglasnost nadležnog ministarstva.

 

Znanstveni skup njemu u čast održat će se u subotu 19. svibnja u predvorju Nadbiskupske palače Podvorje u Kaštel Sućurcu. Na njemu će biti predstavljeni marka i poštanski žig s likom Bernardina Sokola.

 

Dani u čast fra Bernardina Sokola završit će dramskim recitalom , autorice Teksta Renate Dobrić, redateljice Ksenije Prohaske, Glavna uloga povjerena je tenoru Opere HNK Špiru Bobanu , dok se u ulozi naratora pojavljuje mladi glumac Pere Eranović. Liturgijsko slavlje održat će se u nedjelju u 20 sati u na klaustru franjevačkog samostana na Poljudu , a za ovo prigodu brodovi HRM-a prevozi će hodočasnike iz Kaštela u Split i obrnuto