Dani Hrvatsko – ukrajinskog prijateljstva u Dalmaciji

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 29, 2016 |

Dani Hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva u Dalmaciji proslavili su se u Solinu. Tom prilikom postavljena je izložba slika počasnog člana Hrvatsko -ukrajinskog društva Split Stipe Tokića, kao i koncert jedinstvenog ženskog ansambla baduristica “Čarobne strune” iz drevnog grada Lavov iz Ukrajine.

 

 U svim granama umjernosti komunikacija između autora i publike je glavni pokretač. Iako Stipe Tokić već godinama redovito izlaže na zajedničkim izložbama i sudjeluje u raznim likovnim kolonijama, ovaj put se autor po prvi puta predstavlja svojom prvom samostalnom izložbom. Obraća se svom gradu  sa potpuno novih 26 radova nastalih ove godine.

 

Stipe Tokić je ujedno i počasni član Hrvatsko-ukrajinskog društva, tako je kroz manifestaciju Dana Hrvatsko-ukrajinskog prijateljstva, izložio svoje radove.
Uz izložbu naziva „Dalmatiam“ organiziran je i koncert jedinstvenog ženskog ansambla baduristica “Čarobne strune” iz drevnog grada Lavov iz Ukrajine.
Ukrajinske baduristice su u prepunom Domu „Zvonimir“ opjevale i odsvirale tradicionalne ukrajinske pjesme. Badura je ukrajinski žičani isntrument koji se očuvao još od vremena srednjovjekovne države Kijevske Rusije. Neko vrijeme je bio čak i zabranjen, ali je uvijek ostao simbol ukrajinske kulture i jezika.
Ukrajinski kobzari, potom banduristi, su imali vrlo veliki društveno-politički utjecaj u ukrajinskom društvu. Oni su na svojstven način imali ulogu društvenog glasnika koji na vrlo emotivan način prikazuje realno stanje i raspoloženje društva u zemlji, navješćujući promjene i budeći domoljublje. Ukrajina je kao i Hrvatska imala sličan put do borbe za samostalnost, uz badure i tradicionalne ukrajinske pjesme, ovo je zaista bio poseban dan za splitske Ukrajince.