Dani Europske unije u Novskoj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 13, 2018 |

U Novskoj se ovih dana po prvi put obilježava manifestacija pod nazivom „Dani Europske unije u Novskoj“. Prigoda je to da se građani, a prije svega ciljane skupine, upoznaju sa svim benefitima koje lokalnim zajednicama donosi Europska unija i njeni brojni fondovi.

 

Naime, do petka, 15.lipnja u Novskoj se održavaju Dani Europske unije. Riječ je o manifestaciji koja se u tom Gradu održava po prvi put. Kako je istaknuo gradonačelnik Novske Marin Piletić ideja proslave Europske unije u Novskoj došla je iz jednostavnog razloga da se svi sugrađani osvijeste kako je i Novska dio Europske unije i kako Europska unija brine i skrbi o njihovim europskim projektima. Novska u posljednje vrijeme intenzivno koristi sredstva koja za svoje projekte može dobiti  iz različitih europskih fondova.  Jedan među posljednje odobrenim projektima, upravo je predstavljen tom prigodom. Riječ je projektu Centra za mlade, tamošnje udruge NOGA, koji su putem natječaja Ministarstva demografije dobili projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna. U Novskoj je to najveći iznos kojeg je do sada uspjela dobiti neka novljanska udruga za svoj projekt, istaknuo je gradonačelnik Marin Piletić. Još je važnije da će preko tog projekta posao dobiti 3 mlade osobe. Filip Mičević predsjednik Atletskog kluba NOGA istaknuo je da će se kroz centar odvijati edukacije za mlade, to će biti prostor za mlade gdje će se oni moći družiti, gdje će moći donositi neke svoje ideje, gdje će na imati svoj prostor. Sada prvih šest mjeseci plan je osposobiti prostorije Centra za mlade koje će se nalaziti u Sportskoj dvorani, nakon tih 6 mjeseci krenuti će se s edukacijama za mlade, s njihovim druženjima da se mladi što više okupljaju u tom prostoru, a on će biti kompletno osposobljen da sve što mladima u tom trenutku treba da to mogu imati. I dok je početak manifestacije Dani Europske unije u Novskoj bio fokusiran na mlade, i sljedećih dana njena održavanja na rasporedu su zanimljiva događanja. U četvrtak, 14.lipnja predstaviti će se dvije razvojne agencije koje posluju na novljanskom području, i to SIMORA, te NORA, ali i mogućnosti Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kada su u pitanju Europski fondovi. U petak 15.lipnja Novska i službeno počinje s realizacijom projekta „Želim raditi, želim pomoći“ koji će se provoditi u sklopu Programa „Zaželi“, koji se također financira iz europskih fondova.