Dan oslobođenja Splita od fašizma

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 26, 2016 |

Na današnji dan 1944. godine partizanske jedinice oslobodile su Split. Prvi partizanski odredi u grad su umarširali oko sedam sati ujutro. Splićani su ih oduševljeno dočekali na ulicama. Partizani su kroz grad praćeni ovacijama i pjesmom. Dan oslobođenja Splita od fašističkog okupatora čelnici Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca, obilježili su polaganjem vijenaca na Spomen kosturnicu palim u NOB-u, Groblju branitelja iz Domovinskog rata te središnjem križu na splitskom gradskom groblju Lorvinac.

 

Izaslanstva su vijenac položila i na Spomen ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu – Pjaci. Split danas nema niti jednu ulicu posvećenu antifašističkoj borbi iako je gotovo trećina grada na razne načine sudjelovala u antifašističkoj borbi. Za 26.listopada 1944.  nema mjesta ni na štandaracu na Pjaci gdje su uklesani najvažniji datumi iz povijesti grada. Svugdje u Europi postoji spomenik žrtavama fašizma, a splitski antifašisti će Dan solobođenja Splita, obećavaju, obilježavati sve dok ih ima.