Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Kategorija: Vijesti iz Hrvatske | Objavljeno: listopad 8, 2013 |

Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. donio Odluku o raskidu državnoprvanih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

 

Republika Hrvatska nakon tog čina nije priznavala valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije. Sjednica je zbog raketiranja jezgre Zagreba i Banskih dvora samo dan ranije održana u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj.

 

U Zagrebu su se na Mirogoju okupili brojni branitelji. Ni političari nisu zaobišli Zid boli, Grobnicu narodnih heroja, grobove prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana te središnjeg križa. Državni vrh predstavljali su ministar branitelja Predrag Matić, ministar rada Mirando Mrsić te potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić. Ministar branitelja prisjetio se gdje je bio na današnji dan prije 22 godine.

 

“Na Trpinskoj cesti. U jeku najžešćih napada na grad Vukovar vođene su borbe. Mi smo o ovome malo znali jer smo imali male televizore koji su na akumulator malo radili, malo ne, tako da smo imali vrlo malo informacija”, prisjetio se ministar.

 

Zid boli, središnji križ i Tuđmanov grob obišli su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa zamjenicom Vesnom Kusin te predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom. Ministar branitelja istaknuo je kako je ovo iznimno bitan dan za branitelje i sve građane. “Govorim u u ime hrvatskih branitelja, mi prepoznajemo 30. 5. i 5. 8., međutim, ovo je također značajan datum u novijoj hrvatskoj povijesti”, rekao je. Na sjednici prije 22 godine izglasovano je 15 zakona nužnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske, koja je nakon toga slobodu nakon pravno-formalnog puta morala postići i u ratu.

 

Novinar: J. S.

VEZANI ČLANCI