Dan Grada Garešnice

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 18, 2018 |

Građani Garešnice obilježili su Dan grada. Cijeli prošli te ovaj tjedan, bio je pun događanja, a tim povodom održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća.

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj povodom Dana Grada gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija istaknuo je da je prošla godina za Garešnicu bila vrlo uspješna zbog brojnih ostvarenih projekata, ali i zbog najviše realiziranog proračuna u povijesti Grada. Istim ritmom Garešnica planira nastaviti i tijekom ove godine. Gradonačelnik Bilandžija tako je istaknuo da se prije svega žele završiti svi započeti projekti, potom projekti prekogranične suradnje, a odmah zatim želi se usmjeriti i na one nove projekte kao što su: moderni Tehno park, projekt Zeleni vrtovi Poilovnja, projekt Aglomeracije, rekonstrukcija Ulice 30.svibnja, izgradnja kružnog toka kod autobusnog kolodvora, modernizacija javne rasvjete na cijelom području Grada Garešnice, te energetske obnove. Učinjenim, ali i planovima Garešnice zadovoljni su i gosti, među kojima su bili i predstavnici prijateljskog Orašja, Vira, mađarskog Balaton Lelea, ali i čelni čovjek Bjelovarsko-bilogorske županije, župan Damir Bajs. On je između ostalog istaknuo da je Bjelovarsko-bilogorska županija potpisala niz sporazuma koji se tiču investicija na području Grada Garešnice, pa se tu očekuje jedan set građevinskih radova, ali i dizanja standarda u školstvu i zdravstvu. Zadovoljstvo realizacijom brojnih projekata na području Grada Garešnice posebno je izrazio Velimir Žunac, čovjek koji je 7 godina vodio taj Grad, a koji je sada državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova. Žunac je rekao kako mu je drago što se u njegovom Gradu puno radilo, i to u svim naseljima na području Grada, jer je to ono što je bitno – ravnomjeran razvoj cijelog Grada i svih njegovih naselja. Žunac se osvrnuo i na sve ono što sadašnja Vlada čini kako bi lokalnim i područnim jedinicama bilo lakše. Tako je rekao da ova Vlada zaista čini mnogo toga dobroga za sve jedinice lokalne i područne samouprave, za sve općine, gradove i županije, i to kroz djela, a ne kroz riječi. Žunac je dodao kako je rezultat toga i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave koji će donijeti mnogo toga dobroga. Dodao je i kako nas ova Vlada mudro i sigurno vodi stopama gospodarskog rasta. Žunac se osvrnuo i na dobivanje europskog novca temeljem projekata, istaknuvši da se u 2018. godini ne misle umanjivati iznosi za njih, štoviše da se oni misle blago i povećavati. Žunac je najavio i da početkom veljače slijede novi natječaji, pa je važno da se lokalne jedinice pripremaju brzo, jer je recept za uspjeh pisati kvalitetne projekte. Žunac je na kraju poručio načelnicima i gradonačelnicima da osmišljavaju projekte, da budu inovativni i kreativni, te da pišu projekte, jer se kroz europske novce može napraviti ono što se ne može vlastitim sredstvima.

 

Uz Dan grada Garešnice na svečanoj su sjednici dodijeljene i Plakete grada. Njih su primili: Ivan Marinko Čajsa, Stjepan Višek, Vinko Mrkonja, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije, Udruga ratnih veterana Hrvatske „Hrvatski Domobran“, Mirko Mihalinac, Nogometni klub „Brestovac“, Dražen Bajević, Vjekoslav Filipec te Zoran Murvaj. Nagrađeni su i najbolji učenici škola s područja Grada. U ime nagrađenih zahvalio se Ivan Marinko Čajsa.