Dalmatinci do daljnjeg bez palijativne skrbi

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 22, 2016 |

Pravo na dostojanstven život ali i na dostojanstvenu smrt, trebao bi imati svatko. Nažalost, u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji tim se luksuzom mogu rijetki pohvaliti. Koliko god je teško preživjeti, u Dalmaciji još teže dostojanstveno umrijeti jer ustanova koje će pružiti utočište i pomoć umirućim bolesnicima jednostavno – nema.

 

Briga za termalno bolesne i umiruće za cijelo područje triju dalmatisnih županija može se dobiti samo u kninskoj bolnici. Tamo je u tu svrhu osigurano svega 36 kreveta, koji nisu ni izbliza dovoljni stvarnim potrebama. Inicijativa za izgradnjom hospicija u Splitu već dulje vremena postoji, no nije ni blizu realizacije. No, hospicij je samo dio rješenja problema zbrinjavanja umiruće bolesnih. Srednoj Dalmacii potreban je sveobuhvatniji način rješavanja problema, upozorava struka. A dovoljno novca, barem ne od države, za to jednostavno – nema.

 

Mnogo je razloga zbog kojih nam trebaju regionalni centri za palijativnu skrb. Hrvatska je po broju stanovnika starijih od 65 godina u europskom vrhu. Ima jako puno kroničnih nezaraznih bolesti i pacijenata u termalnom stanju kroničnih bolesti ili s karcinomima kojima treba pružiti samo jedno, a to je dostojanstvena smrt i oproštaj s ovoga svijeta.

 

Palijativna skrb podrazumijeva uklanjanje boli i svih ostalih simptoma koji se pojave uz interdisciplinarni pristup pomoći koja obuhvaća tjelesne,psihosocijalne i duhovne aspekte te potporu članovima obitelji. Tu su ulogu u Dalmaciji dijelom preuzeli domovi za stare i nemoćne iako to nisu obvezni. Prvi puta do sada zanimanje za pružanje palijativne skrbi pokazao je i Klinički bolnički centar Split. Prostor za smještanje jedne takve ustanove nije problem.

 

Splitsko-dalmatinska županija je učinila sve što je država od nje tražila kako bi se otvorila ustanova koja će skrbiti o umirućima. No, prvo su dobili odbijenicu, a potom je uslijedila i šutnja administracije.Razmišljalo se i o mobilnim timovima. No, ni za njih dovoljno novca nema. Ovo nije samo dalmatinski problem. Rijetke su županije i gradovi u Hrvatskoj koji su ga sustavno riješili.

 

Zakonski okvir za razvoj palijativne skrbi kao ravnopravnog čimbenika zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj stvorena je još 2003.godine Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, no implementacija je nikakva. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije palijativnu skrb bi trebalo uključiti u sve razine zdravstvene zaštite. Palijativna skrb obuhvaća sve dobne skupine, uključujući i djecu.