Čudotvorna slika Gospe od Pojišana

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 15, 2017 |

Veliak Gospa štuje se i u zavjetnom svetištu Splićana, crkvi Gospe od Pojišana, u kojem se čuva čudotvorna slika po kojoj je svetište i dobilo ime. Posebno se Gospi od Pojišana  zavjetuju pomorci i težaci.

 

Tadašnji je puk shavtio da Gospa želi ostati baš na tom mjetu, gdej je njoju čats podignuto svetište Gospe od Pojišana.

 

Čudotvorna slika Gospe od Pojišana je u davnim vremenima često donošena u grad kako bi ga štitila od raznih nedaća i opasnosti  ratova, epidemije, suše, ili glad. Tako je zabilježeno da je pred njom skinuta zastava Mletačke Republike kada ju je Napoleon ukinuo 1797. godine.

 

Gospi od Pojišana i danas dolaze potrebni njezina zagovora, a procesija na Velu Gospu okupi tridesetak tisuća građana, dok ih barem još toliko u dane oko blagdana pohodi svetište. Svetište rese zavjetni darovi pomoraca i ostalih pučana.

 

Posljednji zavjetni dar je maketa topovnjače Petar Krešimir 4. HRM-a. U znak zahvale za obranu Splita od srpskog agresora  u Domovinskom ratu početkom 90 ih godina.

 

Mnogi građani i danas dolaza zavjetovati se Gospi od Pojišana ili joj prinose zahvalne darove

 

Pored velikog srebrnog prijestolja, načinjenog u Veneciji od zavjetnih darova, Splićani su darovali svojoj Kraljici zlatnu i srebrnu krunu.