Cijepljenje protiv gripe

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 3, 2015 |

Započelo je cijepljenje protiv gripe, a građani se, kao i ranijih godina, mogu cijepiti kod svojeg izabranog liječnika ili u najbližem zavodu za javno zdravstvo. I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti, te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike.

 

Ovogodišnje cjepivo protiv gripe sadrži sadrži sojeve virusa A – H1N1 i H3N2, i virus B, te je djelomično izmijenjeno u odnosu na lanjsko cjepivo, s obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji. Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, te potom respiratorni problemi.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) osigurao je za ovu sezonu 260.000 doza cjepiva, a ta je količina procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje tijekom lanjske sezone gripe, kada se cijepilo 255.375 osoba.