Češka delegacija u posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 12, 2018 |

Delegacija češke Plzenske županije na čelu s njihovim županom u posjeti je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Riječ je o uzvratnom posjetu prijateljske češke županije s ciljem proširivanja daljnje suradnje i međusobnom povezivanju gospodarstva dvaju županija.

 

U službenom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je delegacija češke Plzenske županije na čelu s njihovim županom Josefom Bernardom. Riječ je o uzvratnom posjetu prijateljske češke županije Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Susret je temeljen na proširivanju daljnje suradnje, ali i međusobnom povezivanju gospodarstva dvaju županija.

 

“Za nas je suradnja s Hrvatskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom korisna iz dva glavna razloga: Kao prvo imamo slično okruženje – mi smo također regija na periferiji, a druga stvar je što u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji djeluje češka manjina, a to je za Plzensku regiju koja ima puno partnera po cijelom svijetu jako važno” rekao je Ivo Gruner, zamjenik župana Plzenske županije.

 

“Razgovarao sam s našim županom i dožupanom Grunerom koji su mi rekli da je suradnja između ovdašnje županije i Plzenskog kraja dobra, ali mislim da bi mogla biti daleko bolja. Već smo razgovarali s predsjednikom Bjelovarske gospodarske komore i dotakli smo se nekih tema i nekih smjerova gdje bi se dalo raditi na poboljšanju te suradnje” istaknuo je Ota Rubner, predsjednik Gospodarske komore Plzenske regije.

 

Organiziran je susret gospodarstvenika Plzenske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije, te prezentacija gospodarstava Bjelovarsko-bilogorske županije u cilju dogovaranja suradnje bjelovarsko-bilogorskih i plzenskih gospodarstvenika.

 

Damir Bajs (Damir Bajs NL), župan Bjelovarsko- bilogorske županije, objasnio je: “Kad govorim o suradnji između Bjelovarsko- bilogorske županije i Plzenske regije reći ću da su odnosi izvrsni. Ovog trenutka, mi ne da imamo sporazumno prijateljstvo, nego ga i provodimo. Imamo dešavanja uz kulturu, uz razmjenu u športu, naše škole idu u Češku, njihove dolaze kod nas.

 

I mogu reći, s te strane, suradnja je na izvrsnoj razini. Ono što želimo je nadograditi to kroz pojačane gospodarske odnose.”

 

Suradnja dviju, po mnogočemu sličnih regija, uz prijateljske i kulturne veze doprinijet će boljitku gospodarstva i Bjelovarsko- bilogorske županije i Plzenske regije – zaključeno je na sastanku.