Certifikati domaćim proizvođačima na tržnici

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 14, 2018 |

Certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka“, koji se dodjeljuju u sklopu projekta „S njive na stol“ na Certificiranim seljačkim tržnicama, i ove je godine u Kutini dobilo 50-ak domaćih proizvođača. Garancija je to kupcima da kupujući kod tih prodavača kupuju domaće proizvode.

 

Naime, na kutinskoj tržnici 47 domaćih proizvođača, koji svoje proizvode prodaju na toj tržnici, dobili su certifikat „Proizvod hrvatskog seljaka“. Krešimir Lenić direktor Komunalnih servisa Kutina, tvrtke koja gospodari kutinskom Gradskom tržnicom, istaknuo je da su seljaci koji prodaju sami svoju robu posebno označeni s majicama i pregačama. Ovo je inače šesta godina da kutinska Tržnica dodjeljuje certifikate „Proizvod hrvatskog seljaka“. A njega je po prvi put dobio i OPG „Ruf“ iz Slabinje kod Hrvatske Dubice. Dodijeli certifikata nazočio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je istaknuo da nije lako dobiti certifikat pravog hrvatskog seljačkog proizvoda, jer treba ispunjavati osnovne uvjete, a jedan od njih je da OPG ima vlastitu proizvodnju. Inače, poljoprivredne proizvođače s tim certifikatom dodatno potiče i Grad Kutina.

 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić tako je istaknuo da Grad onim OPG-ovcima koji imaju taj certifikat s 50% sufinancira najam štanda na tržnici. Inače, projekt „Certificirana seljačka tržnica“ započeo je 2005. godine. Pokrenula ga je Udruga hrvatskih tržnica, radi zaštite domaćih proizvođača i njihovih proizvoda, te povećanja njihove konkurentnosti.