Čakavica živi u OŠ Bijaći u Kaštelima

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 13, 2017 |

Kako za čakavicu, dalmatinski jezik, nema straha, još su nam jednom potvrdila djeca kaštelanske osnovne škole Bijaći. Kako savršeno vladaju jezikom kojim su govorili njihovi pradjedovi i čukundjedovi, a za kojeg su se moderni lingivsti bojali da će izumrijeti, pokazali su na završnici  2. literarnog, recitatorskog i likovnog natječaja ČA u versin, riči i pinelu koji se odvija u sklopu programa 26. ČAkavske večeri OŠ Bijaći.

 

 Likovne i literarne radove koji su pristigli na ovaj natječaj stručni sud  je već ocijenio ,a sam natječaj  završen  je natjecanjem recitatora i prigodnim uručenjem nagrada za sve kategorije natječaja .

 

I ovim je natjecanjem , koje se održava drugu godinu za redom još jednom dokazano kako nema straha za čakavicu na ovim prostorima, ali niti na području cijele Hrvatske,jer na natječaju su sudjelovali učenici iz o snovnih škola  diljem Lijepe naše . Tako su , primjera radi, na natječaju  sudjelovali čak i radovi učenika  iz Rijeke, sa otoka Brača , ali i iz  osnovnih škola sa užeg  splitskog područja ,te iz  Kaštela.

 

Na  natjecanju recitatora izvedeno je ukupno 12 točaka , a nagrade su podijeljene u skupnim i pojedinačnim kategorijama , odnosno prema uzrastima natjecatelja  . Sudjelovala su tako i 2 dječja vrtića koja su podjelila prvo mjesto sa svojim izvedbama, dok  je u  kategoriji skupne razredne nastave prvo mjestao pripalo OŠ Mertojak , a drugo OŠ Supetar .

 

U pojedinačnoj konkurenciji stanje je bilo malo drukčije, te je u razrednoj nastavi, odnosno kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvo mjesto osvojila Ana Milan  iz OŠ Bijaći  , dok je druga bila Ana Djirlić  ,učenica iste škole. .  U predmetnoj nastavi,odnosno od petog do osmog razreda  slavili su također učenici OŠ Bijaći iz Kaštel Novog . Prvo mjesto osvojio je Roko Kraljević,  dok su drugo podjelile učenice Lolita Lana Ivaković i Magdalena Baras  sa svojim izvedbama .

 

Drugi  po redu  literarni , likovni  i recitatorski  natječaj  “ ČA u versin , riči i pinelu “  završen je  ČAkavskom radionicom za djecu na kojoj su  sudjelovali  izvorni kaštelanski  govornici čakavice.