Branko Zemljarić posmrtno odlikovan

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 13, 2017 |

Pripadnici ratne postrojbe Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice obilježili su 26. obljetnicu njezina osnutka, a tom prigodom, posmrtno, obitelji poginulog hrvatskog branitelja, bojnika Branka Zemljariča, uručeno je odličje Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kojim ga je, posmrtno, odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske.

 

Branko Zemljarić, poginuo je 16 svibnja 1992. godina tijekom borbenog zadatka, kao pripadnik postrojbe Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata „A“ Hrvatske ratne mornarice. Njegov sin Duje tada četverogodišnji dječak , danas je primio odlikovanje Red Petra Zrinskog I Frane Krste Frankopana , kojim je Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posmrtno odlikovala njegovog oca.

 

Sjećanja na oca je malo , no ono što ima, Duje s ponosom još uvijek čuva.
Iako je bio rođeni Slovenac , kao pripadnik bivše JNA vojske u Domovinski rat uključio se dragovoljno . Stvaio je sve svoje znaje kao djelatna vojna osoba u pomorsko diverzantskim zadaćama na raspolaganje novo ustorjenom Zapovjedništvu HRM-a.

 

U nazočnosti slovenske veleposlanice u Hrvatskoj Smiljane Knez , obitelji Zemljarić odlučlje je uručila državna tajnica u Ministarstvu branitelja i Izaslanica predsjednice Grabar Kitarović , Nevenka Benić
Namjera Diviziona u sastavu HRM-a i OS RH bila je djelovanje na operativno tektičkoj dubini neprijatelja na obalnom rubu i otocima. Postrojba je tako tijekom ratnih djleovanja bila aktivna na većini bojišta na obali i u zaleđu.

 

Najteže je, prisjeća se se prvi ratni zapovjednik postrojbe bilo tada oformiti ljudstvi.
Za uspješno provođenje borbenih zadaća u OA Maslenica te pokazanu borbenost ,požrtovnost i iznimnu hrabrost u provedbi te operacije Predsjednik RH i tada vrhovni zapovjednik OS RH Franjo Tuđman , pohvalio je 16 pripadnika postrojbe.