Božo Petrov na konferenciji o etičnom bankarstvu u Splitu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 6, 2016 |

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov je došao u Split na konferenciju udruženja etičnih banaka iz Europe i svijeta. Iako najavljen, HDZ-ov Goran Marić, predsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun je otkazao dolazak. Božo Petrov je održao govor na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije koja se održava u Sveučiliušnoj knjižnici u Splitu.

 

Nakon turbulentnog političkog tjedna, Božo Petrov nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, no naposlijetku je pristao iznijeti svoj stav o etičnom bankarstvu u Hrvatskoj. Pri tom je zaskočen pitanjem o etici u politici i broji li glasove. ” Što se tiče brojanja glasova, ako netko drugi može pobrojati do 76, sva mu sreća svijeta bila.”- Poručio je to Petrov ne spominjući imena, ali jasno je da se odnosi vrhu HDZ-a i Tomislavu Karamarku koji su se odlučili na preslagivanje.

 

Petrov inače podržava otvaranje etične banke u Hrvatskoj.Tri osnovna kriterija buduče etične banke će biti ekonomska održivost i ekološka prihvatljivost projekata te društvena dobrobit projekata koje će financirati. Konferenciju je organizirala Zadruga za etično financiranje u suradnji s Federacijom europskih etičnih i alternativnih banaka, koja ujedno slavi 15 godina postojanja.

 

Kako bi upravljanje budućom etičnom bankom bilo maksimalno demokratično, imat će samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika, Zadrugu za etično financiranje. Članovi Zadruge, ujedno is uvlasnici moći će koristiti sve standardne bankarske usluge kao do sada, mnoge besplatno te uz razvojne kamatne stope od maksimalnih 4 %