Bolja usluga javnog prijevoza za osobe s invaliditetom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 7, 2017 |

Osobe s invaliditetom  susreću se s brojnim problemima, a jedan od njih je problem javnog gradskog prijevoza. Zbog toga će Grad Zagreb nabaviti četiri nova taksija za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, a dogovorene su i nove podnice za čak 140 tramvaja, kako bi se osobama s invaliditetom olakšao ulazak u tramvaj.

 

‘U ovome Gradu je najveći broj osoba s invaliditetom različitih oštećenja i željeći unaprijediti autotaksi prijevoz, interes nam je da Grad Zagreb ispuni određene mogućnosti. Dogovoreno je da se uvede pasivno dežurstvo za prijevoz ZET kombi vozila, tako da se uvodi prijevoz za 24 sata’, rekla je Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

 

Osim bolje dostupnosti usluge autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom, u Odluku o autotaksi prijevozu ubacit će se nova stavka – vozač će biti dužan prevesti i terapijskog psa koji su osobama s invaliditetom podrška u svakodnevnim aktivnostima.

 

‘Dogovoreno je da takve objave budu na svim oglasnim info pultovima gdje god Grad Zagreb raspolaže s tim resursima, kako bi sve osobe koje dolaze u Zagreb bile upoznate s taksi mogućnostima. Izvanredno je također da se ugradi u 140 tramvaja rampe koje će biti pomične kako bi osobe s invaliditetom mogle nesmetano ulaziti u navedena vozila’, rekla je Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

 

 

‘Veliki iskorak je učinjen za izjednačavanje mogućnosti našim osobama s invaliditetom, a ovo što je dogovoreni danas bit će i izvršeno u vrlo kratkom roku’, rekla je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

 

 Specijaliziranim taksi vozilima osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama, uskoro će se svakodnevno moći prevoziti na posao, fakultete, u školu, na rekreaciju i na radnu terapiju, što će im uvelike poboljšati svakodnevni život.