Blokiran projekt Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 27, 2016 |

Ministarstvo zaštite okoliša blokira projekt Regionalnog centra Lećevica. Splitsko-dalmatinska županija ima gotovo sve suglasnosti na idejno rješenje, konzultantska tvrtka je dala zeleno svjetlo, a ministar Slaven Dobrović koči i drži projekt u ladici. Naglasci su to s današnje konferencije za medije u organizaciji čelnika županije Splitsko-dalmatinske i Regionalnog centra čistog okoliša Lećevica.

 

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, dožupan Ante Šošić i ravnatelj Regionalnog centra čistog okoliša (RCČO) Lećevica Tomislav Šuta sjeli su pred novinare kako bi javno poslali poruku MOST-ovom ministru zaštite okoliša Slavenu Dobroviću da izvadi iz ladice projekt Regionalnog centra Lećevica. I Europska unija je uputila dopis Ministarstvu kao svojevrsni podsjetnik da uskoro slijedi opomena pred tužbu zbog neispunjavanja obveza iz pregovora o gospodarenju otpadom.

 

Županija Splitsko-dalmatinska je, tvrde, svoje obveze izvršila. Konac 2018. godine je krajnji rok koji je Hrvatska potpisala s EU za izgradnju svih centara čistog okoliša, odnosno zatvaranja sanitarnih deponija i njihove sanacije. Splitsko-dalmatinska županija ima obvezu izgraditi jedan centar, onaj u Lećevici i šest pretovarnih stanica, Karepovac, Vis, Brač, Hvar, Zagvozd i Kukuzovac.

 

Župan Ževrnja tvrdi da ministar Dobrović namjerno opstruira ovu inicijativu, imajući neke potpuno druge planove koji nisu održivi.Župan upozorava da Hrvatska ovim tempom ide prema penalima. Dožupan Ante Šošić je dodao da su se referenti u Ministarstvu zaštite okoliša poigravali, tako što je ‘papir’ s jednog na drugi kat putovao četiri mjeseca. Upravo stoga im je i poručio da neće više dozvoliti da itko igra balun na male branke sa županijom splitsko-dalmatinskom.