Bliži li se nova računalna revolucija?

Kategorija: Zanimljivosti | Objavljeno: travanj 28, 2017 |

Fotografija: Credit: Steve Zylius / UCI

 

Znanstvenici su otkrili kako su 2-D kvantni materijali odlični prijenosnici elektriciteta brzinama približnima brzini svjetlosti.

 

Novi dvodimenzionalni kvantni materijali su napravili pravi proboj svojim električnim i magnetskim svojstvima koji bi ih mogli učiniti građevnim blokovima budućih kvantnih računala i ostalih elektroničkih uređaja.

 

Istraživači su proučavajući ove materijale ustanovili kako bi mogli postaviti nove granice snage i brzine za računala.

 

Fizičari sa Sveučilišta u Kaliforniji su proizveli nove dvodimenzijalne kvantne materijale, a u tri odvojene studije, provedene ovog mjeseca, njihova svojstva su i  potvrđena.

 

Teme koje se provlače kroz istraživanja su da su potrebne vrlo niske temperature i da nosioci signala nisu elektroni, kao što je to u tehnologiji baziranoj na siliciju, nego Diracov ili Majoranov fermion, čestice bez mase koje se kreću gotovo brzinom svjetlosti.

 

‘Konačno možemo pomoću ovih egzotičnih teorija u fizici učiniti nešto korisno.’ – rekao je UCI profesor fizike i astronomije Jing Xia, jedan od autora istraživanja. ‘ Razmatramo mogućnost proizvodnje računala koji bi koristili ovu tehnologiju.’

 

Iako je još u fazi istraživanja, tehnologija je vrlo obećavajuća i mogla bi pokrenuti pravu računalnu revoluciju. Više pročitajte na Science Daily.

 

VEZANI ČLANCI