Blagoslovljena obnovljena crkva u Podstrani

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 31, 2016 |

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić blagoslovio je obnovljenu crkvu Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Podstrani. Ta je crkva samo jedan od sakralnih objekata u čiju obnovu je ova općina uložila znatna sredstva.

 

Nakon tri godine rada, obnovljeno izdanje stare crkve dočekalo je svoje župljane.

 

Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije novovjekovno je zdanje koje je doživjelo nekoliko velikih preinaka. Prvi pisani spomen o njoj potječe iz 1625., razdoblja u kojem je crkva bila manja, skromnija i imala samo tri oltara.Rastom broja župljana i crkva se širila, danas je u njoj pet mramornih oltara kasnobarokne izradbe. Vrijeme je učinilo svoje i crkva je trebala hitnu obnovu. Radovi su podjeljeni u četiri faze, a prve tri su okončane kroz tri godine. Liturgijskim slavljem župljani su proslavili obnovu i blagoslov najveće crkve u Poljičkoj republici. Ukupna investicija obnove crkve je iznosila 2.5 milijuna kuna. 

 

Sada se žitelji Podstrane mogu podičiti najvećom crkvom u Poljičkoj republici s predivnom panoramom još ljepšom poviješću.