Bjelovarski vrtići

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 12, 2016 |

Prema procjenama u Hrvatskoj oko 250 tisuća ljudi boluje od neke rijetke bolesti. S obzirom manjak stručnjaka, dijagnoze se postavljaju kasno i nerijetko su bolesnici neadekvatno liječeni. Kako bi se ukazalo na taj problem održan je četvrti simpozij o rijetkim bolestima.

“Cijela je ta zdravstvena zaštita te skupine bolesnika na marginama i mi želimo da upozorimo na te bolesnike, na njihove obitelji, na to da se ta bolest može dalje prenositi i da moramo napraviti sve da bi poboljšali dijagnostiku, liječenje i prevenciju tih bolesti poboljšanjem organizacije zdravstvene zaštite”, rekla je Ingeborg Barišić, predsjednica Hrvatskog društva za rijetke bolesti.

To poboljšanje organizacije zdravstvene zaštite započelo bi osnivanjem registra bolesnika s rijetkim bolestima.

“Nadamo da će se kroz Nacionalni program za rijetke bolesti, koji je prošle godine počeo funkcionirati, naći sredstva i mogućnosti da se taj registar ostvari”, istaknula je Barišić.

Podršku naporima Hrvatskog društva za rijetke bolesti i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti dao je i predsjednik Hrvatskog sabora, Željko Reiner, inače i sam liječnik.

“Smisao ovog skupa je skretanje pozornosti na to da su takvi bolesnici među nama, da nerijetko imaju velikih problema u svakodnevnom životu te prilikom liječenja”, naglasio je Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora.

Simpozij o rijetkim bolestima tradicionalno se održava uoči Međunarodnog dana rijetkih bolesti 28. veljače, dana kojeg je međunarodna zajednica odabrala kako bi se senzibiliziralo društvo o teškoćama s kojima se susreću oboljeli.