BC Institut proslavio 120 godina rada

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 27, 2017 |

Svako zrno vrijedi zlata – slogan je sjemenarske tvrtke s vlastitim oplemenjivačkim programima najvažnijih ratarskih kultura. Radi se naravno o BC Institutu koji je proslavio čak 120 godina rada. Proizvođači i struka slažu se da upravo BC Institut ima najbolje domaće sjeme koje daje odlične rezultate i vrhunski urod.

 

Zasigurno ne postoji poljoprivrednik koji nije čuo za Pajdaša – hibrid kukuruza BC Instituta. No, prije Pajdaša, koji je nastao 1997.godine, BC Institut razvijao se još od davne 1897.godine, pod nazivom Kraljevski hrvatsko-slavonski kemijsko-analitički zavod u Zagrebu. “Postojimo kroz tri stoljeća, time se uistinu volimo pohvaliti. Cijelo vrijeme osnova našeg posla bilo je stvaranje hibrida kukuruza i sorata strnih žitarica krvnog bilja”, kazao je Ivica Ikić, predsjednik Uprave BC Instituta. Bc-ove hibride nagradila je i struka.

 

“Posebno smo ponosni na priznanja koja smo dobili u Republici Hrvatskoj, nagrade za najprodavanije hibride. Naš najprodavaniji hibrid je Pajdaš u Hrvatskoj zadnjih 6 godina, kao i sorte tritikala i to nas veseli. BC institut može djelovati samo ako su poljoprivredni proizvođači zadovoljni”, dodaje Ikić. Zadovoljstvo hibridima BC Instituta nisu krili ni poljoprivredni proizvođači. Željko Šadek iz podravskog mjesta Novo Virje, BC Institutu vjeran je čak 30 godina. “BC Institut ima jednu kvalitetu kukuruza za stočarstvo koje je jako važno jer plod sadrži dosta bjelančevina i ostalih kvalitetnih svojstava koje su nam potrebne”, kazao je Željko Šadek. Miro Potočić iz Fakaševca već je 26 godina selekcioner BC Instituta, a hibride koristi i duže.

 

“Moja su iskustva dobra budući da se većim dijelom bavim svinjogojstvom, nemam problema s njihovim proizvodima, zato ih i sadim”, dodaje Potočić. Osim zadovoljnih korisnika, ponosni na hibride su i oplemenjivački kukuruza BC Instituta. “Stvarno moramo biti zadovoljni jer uloga selekcije je bila stvarno velika. I kada se sjetimo nekih hibrida za koje smo mislili da ih nećemo nikada pobijediti, sada vidimo da su ovi novi stvarno bolji i naši su rezultati bili dobri i naš je posao bio plodan. To pokazuje i rezultat da smo mi jedna od rijetkih zemlja u svijetu koja dobrim dijelom zadovoljava potrebe na hibridnom sjemenu kukuruza”, rekao je Zdravko Kozić, oplemenjivač kukuruza iz Zavoda za kulturu BC Instituta.

 

Da svako zrno vrijedi zlata – BC Institut dokazuje već 120 godina. Rezultat napornog rada je najbolje domaće sjeme koje daje odlične rezultate i vrhunski urod.