Bandić: Pitanje smanjenja plaća smatram riješenim

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 21, 2018 |

Uoči sjednice Gradske skupštine održani su tradicionalni Akti gradonačelnika na kojima je prvi čovjek grada odgovarao na pitanja novinara. Poručivši kako ne sumnja u prihvaćanje svojih prijedloga, Bandić je još jednom pozvao gradske zastupnike na demonstriranje solidarnosti i odgovorno ponašanje.

 

Dvije točke 9.sjednice Gradske skupštine privlače najviše pažnje: Prijedlog smanjenja plaća pročelnicima i savjetnicima gradonaečelnika i Prijedlog izmjene Odluke o komunalnom redu. Prva je, ako se pita gradonačelnika, riješena stvar. Ako se ne usvoji na ovoj sjednici, usvojit će se na idućoj. Od ovog prijedloga Bandić neće odustati.

 

“180 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovinu, to je socijalna pomoć, ali je njihova mirovina, ispod 1000 kuna. I moj prijedlog je bio da u situaciji u kojoj jesmo, da oni koji imaju najviše, a to smo mi, kojima treba skinuti tih 10% plaću, to sam i ja, ja sam to već napravio, dijelimo teret odgovornosti”.

 

Teret odgovornosti moramo nositi svi, poručuje gradonačelnik. U potporu 51 gradskog zastupnika ne sumnja. “Tu nema ni opozicije ni pozicije, tu ima savjesti ljudske. Da li će proraditi savjest u zastupnicima, to nije moj problem više. Mene nije izabrala Gradska skupština, mene su izabrali građani. Ja nisam premijer kojeg je izabrao Sabor, mene su izabrali građani grada Zagreba i njima polažem račun”.

 

Odgovornost je gradonačelnik prihvatio i kad je riječ o izmjenama Odluke o komunalnom redu. Postavljanje ograda oko spremnika kojima će se spriječiti nepropisno odlaganje otpada u tuđe spremnike financirat će se iz gradskog proračuna. Ili pojednostavljeno, opet građani. “Ja sam prihvatio, jutros je bila kod mene potpredsjednica Skupštine, prof.Stavljenić, iza toga predsjednik Skupštine gospodin Mikulić. Odbor za Statut jučer je to razmatrao i prihvatio sam prijedloge da to ide na teret Grada Zagreba. Pa to je isto, to ide opet sve na teret građana grada Zagreba. Nije šija, nego je vrat”.

 

I ta će odluka, uvjeren je Bandić, dobiti potporu većine u Skupštini. Sva pitanja i nedoumice koje se pojavljuju u javnosti neopravdane su, a oni se plasiraju samo iz jednog razloga. “Nije problem jesmo li mi nešto u Zagrebu napravili ili nismo, napravili smo najviše nego bilo tko u Hrvatskoj. Nego je problem što je to napravio gradonačelnik Bandić. To je problem”.