Balet Derviš i smrt i u novoj sezoni

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 21, 2017 |

Prva baletna predstava u novoj sezoni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta je Derviš i smrt, Igora Kirova. Riječ je o baletu koji je premijerno izveden na zatvaranju ovogodišnjeg Splitskog ljeta ali se zadržao i na repertoaru nove sezone. Plesnu verziju Selimovićevog Derviša i smrti možete pogledati večeras s početkom u 20 sati i 30 minuta.  

 

Premda bi kao konačna i krhka bića svi trebali biti vični ili prijemčivi smrti, horizont nam je redovito zamućen ili zasićen svakodnevnim i banalnim. Probuđeni bivamo tek onda kad se u nama i oko nas zbiva nešto suštinsko i sudbinsko. Slijede tada čudesni obrati i sunovrati u kojima se vrtlože prednji planovi i pozadine te stoput zamjenjuju svoja mjesta, dok posrćemo bez nade u ma kakav čvrst ili trajan oslonac.

 

Tako bi nekako mogao glasiti sažetak libreta što ga je Sašo Dimoski ponudio Igoru Kirovu da nam jezikom plesa dočara svijet Derviša i smrti. Balet Derviš i smrt, po motivima istoimenog Selimovićevog romana, premijerno je izveden na zatvaranju ovogodišnjeg Splitskog ljeta, ali je ostao na pozornici i u novoj sezoni, tako da ga ponovno možete gledati 21., 23. i 25. listopada.