Andro Krstulović Opara novi gradonačelnik Splita

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 5, 2017 |

Splićani su izabrali, nov gradonačelnik  je Andro Krstulović  Opara.

 

U drugom krugu lokalnih izbora , HDZov kandidat, pobjedio je HGS-ovog Željka Keruma  s tek nešto više od tisuću glasova razlike. Split je tako dobio gradonačelnika, ali ne i vlast. Pred novim je poteštatom  prva bitka, osigurati stabilnu većinu u Gradskom vijeću.

 

U uzavreloj izbornoj noći, novoizabrani gradonačelnik već se susreo s prvim optužbama. Iz gubitničkog stožera Željka Keruma, stigle su optužbe o krađi glasova.

 

Andro Krstulović Opara je dobio 26.642 glasa, a Željko Kerum 25.553. U postocima – 46,19 posto u odnosu na 44,30 posto.

 

Čak 5451 listića je proglašeno nevažećima ili 9,46 posto.

 

To govori da je skoro 10 posto od izašlih birača namjerno listić učinilo nevažećim, iz čega proizlazi da je novog gradonačelnika izabralo tek 17,5% građana.

 

HDZ ima većinu vijećnika u novoizabranom vijeću , njih 11, no nedovoljno da samostalno obnaša vlast. Trebat će mu koalicijski partneri.

 

Neuspije li Opara među među 24 oporbena  gradska vijećnika pronači istomišljenike, velika je vjerojatnost kako će Splićani na ponovljene izbore.

 

Krstulović Opara , kaže kako će izlgalasvanje proračuna za tekuću godinu biti primarni zadatak, a već do kraja rujna ponuditi će vijećnicima i prijedlog novog  proračuna za 2018.

 

Primopredaja vlasti u Splitu očekuje se, trebala bi biti do kraja ovog mjeseca.