Alarmantni nedostatak zalihe krvi

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 15, 2015 |

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu bilježi izuzetno velike potrebe za krvnim pripravcima što je dovelo do smanjenja pričuve.

 

Godišnje prikupe oko 100 tisuća doza krvi, a proizvode oko 240 tisuća krvnih pripravaka čime zadovoljavaju potrebe bolnica u Zagrebu ali i okolici. Tako su svoju pričuve uputili i u Split pa je sada potrebno nadoknaditi potrošeno i na vrijeme osigurati dovoljno krvnih pripravaka za sve pacijente. U prva tri mjeseca ove godine prikupljeno je dvije tisuće doza krvnih pripravaka no zbog povećane potrebe to nije dovoljno.

 

Povećana je potreba za 0 negativnom te A pozitivnom i negativnom krvnom grupom. “Ono što danas prikupimo već sutra izdajemo, stoga na vrijeme upozoravamo na potrebe kako ne bi ostali bez krvnih pripravaka.”, dodala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić. Krv mogu darovati osobe u dobi od 18 do 65 godina, koje prolaze kroz provjeru zdravstvenog stanja.

 

Nakon provjere i registracije kroz samo desetak minuta darujete 450 mililitara krvi što je dovoljno za troje bolesnika. Muškarci mogu darovati krv četiri dok žene tri puta godišnje.