Aktivna godina Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 1, 2016 |

Grad Zagreb puno čini na promociji ravnopravnost spolova, utjecaja i položaja žena u društvu te sprječavanju nasilja nad ženama, a neke od aktivnost provedene u protekloj godini sadržane su u izvješću o radu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine u 2015. godini.

 

“Osim sjednica Odbora uoči sjednica Gradske skupštine, održali smo tematske sjednice o jednakost plaća na tržištu rada, odnosu institucija prema žrtvama obiteljskog nasilja, nasilje nad ženama s invaliditetom te o ulozi žene u suvremenom društvu”, istaknula je Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 

Uz tematske sjednice na kojima su istaknuti problemi, ali i rješenja, potezi Povjerenstva za ravnopravnost spolova imali su konkretne rezultate na unaprjeđenje statusa žena u društvu.

 

“Najveću stvar koju smo napravili u 2015. godini je sprječavanje smanjenja budžeta sigurnim kućama za žene žrtve nasilja”, izdvojila je Maja Mamula, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 

Iako se u 2015. godini mnogo toga činilo po pitanju poboljšanja kvalitete života žena u društvu, mjesta za daljnje pomake još uvijek ima.

 

“Mislim da mladi u školama i svojim obiteljima ne dobivaju dovoljno informacija i obrazovanja o nasilju nad ženama što svakako utječe na ponašanje mladih, kako u međusobnim odnosima tako i u toleranciji”, naglasila je Željka Antunović, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

 

Najbolji način za sprječavanje nasilja nad ženama, upravo je prevencija kroz edukaciju. Stoga će sve buduće aktivnosti Povjerenstva za ravnopravnost spolova bit usmjerene baš u obrazovanje mladih Zagrepčana.