Akcija Zelenih Dalmacije na Marjanu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: travanj 20, 2018 |

U susret Danu planeta Zemlje simboličnom akcijom učenici jedne splitske Jezične gimnazije, Javna ustanova Park Šuma Marjan i Zeleni Dalmacije odlučili su pokrenuti jedan drukčiji odnos prema šumi zajedničkim trudom sadnje i sijanja mediteranskog sjemenja i stablašica na Veli vrh – Telegrin na Marjanu.

 

Kad se male ruke slože, sve se može sve se može. Tako se može opisati akcija učenika koji su se odlučili maknuti od mobitela, interneta i iz škole te pomoći u pošumljavanju Marjana.Živimo u vremenu gdje se djeca prvo upoznaju s markama automobila, vrstama mobilnih uređaja i platformama igrica, a okoliš postepeno postaje stran ,a zatvoreni prostor ugodno mjesto boravka. Porazna su znanja i prepoznavanja vrsta stabala i raslinja koji nas okružuju. A k tomu još i splitska gradska pluća izumiru zbog raznih bolesti i sušenja stabala. Pomoć učenika u pošumljavanju Marjana hvale je vrijedna i svakako primjer koji bi trebali slijediti i ostali učenici ali i građani.Ova akcija Zelenih Dalmacije pravi je primjer kako se s malo truda i malo uloženih sredstava može itekako pripomoći plućima grada te biti ekološki osviješten. Ubuduće će učenici i profesori sami pripravljati sadnice mediteranskog raslinja te tako s još manje uloženih sredstava održavati ovakve akcije.

 

Zeleni Dalmacije ovom akcijom žele ostvariti svoj cilj a to je da se osnuje Zeleni katastar za Marjan kako se opstanak ove šume nikada ne bi doveo u pitanje,jer smatraju kako su marjanski rasadnik i kompostana osnova života šume !