Vandalizam ili umjetnost?

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 4, 2015 |

Vandalizam ili umjetnost? – vječno je to dilema kad su u pitanju grafiti. Neki smatraju da je to jedan vid ulične umjetnosti, a drugi tek narušavanje javnih površina. Protiv ovog posljednjeg Grad Zagreb najavljuje žestoku borbu.

 

153 metra dugo i 3 metra visoko umjetničko platno u Branimirovoj ulici prvi je puta obojano 1987. godine za vrijeme Univerzijade u Zagrebu. No problem je što je ovaj zid tek jedna je od rijetkih legalnih javnih površina u Zagrebu namijenjenih crtanju grafita. “Prostora je više nego dovoljno, samo što postoji manjak legalnih prostora za crtanje. Kod nas je legalan samo na rotoru, a ostali su korišteni samo za određene projekte i više nisu legalni.”, objašnjava ulični umjetnik Slaven Kosanović Lunar.
 
Prema istraživanju Instituta za turizam kao jednu od glavnih negativnosti turisti su u Zagrebu istaknuli grafite koji im ulijevaju osjećaj nesigurnosti. Iz tog razloga Grad Zagreb krenuo je u borbu protiv vandalskih grafita te će se na sljedećoj sjednici Gradske skupštine pred zastupnicima naći prijedlog Akcijskog plana za suzbijanje grafitiranja.
 
“Moramo ukomponirati edukaciju među mladima, reakciju svih nadležnih gradskih službi, te pravilo da se u roku 24 sata skidaju grafiti mržnje, a u roku 48 sati svi ostali grafiti koju narušavaju kvalitetu života. “, pojašnjava predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba. U svih 17 četvrti grada Zagreba u tijeku je anketa među građanima s pitanjem što misle o grafitima, a o ovoj će temi još biti riječi 19. ožujka na Tribinama Grada Zagreba.
 
Lunar daje i mogući zaključak cijele priče: “Najbolja bi usporedba bila da se pitamo je li pjevanje umjetnost ili je pjevanje prekršaj. Ako je netko školovani pjevač onda je umjetnost, ako se netko dere pod prozorom onda je prekršaj svakako.”